torsdag 22 januari 2015

Höga hus och konstiga frågor (Fråga ett av sex om södra staden)

I korthet har kommunens planerare valt att börja kalla området mellan Uppsala centrum och Ekoln för ”Södra staden”. Det här är ett varierat område med flera grönområden, (minst) ett ledande universitet, så väl som villaområden och miljonprogramshöghus. Tanken är att öka befolkningen med 50.000 personer.

Planeringen ska vara klar 2016. En medborgardialog har initierats och en enkät med sex frågor har skickats ut till alla hushåll i området.

Låt oss börja med fråga 1.

Fråga 1. Höga eller låga hus?
Många av oss ska bo i Södra staden 2050. Hur ska Södra staden se ut? Välj ett av alternativen.

  • Stad med låga hus
  • Stad med blandad höjd på husen
  • Stad med höga hus
  • Eget alternativ (skriv)

Även med en välvillig tolkning är likriktning inbyggd i alla svar (och förtydligas med ”välj ett”). Södra staden behandlas som en plats där allt ska vara lika. Det finns inget utrymme för att föreslå fortsatt förtätning av Gottsunda men nya villor i norra Sunnersta.

Jag förstår inte heller varför husens höjd har varit det viktigaste. Om jag föreslår höga hus, är jag då för klassiska miljonprogram eller vill jag ha en tät Jane Jacobs-stad med butiker i bottenplan? Vad man menar med låga hus är inte heller tydligt – många verkar mena friliggande enfamiljsvillor, medan en vän i plannämnden häromdagen förklarade för mig att det kan vara hus upp till sex våningar. (Båda sorterna på bilden ovan alltså.)

Endast låga hus (nu menar jag villor och radhus igen) kommer antagligen inte att ge plats för de 50.000 nya innevånare som de politiska beslutet säger ska få plats. Som jag förstår det kan tjänstemännen inte komma tillbaka med ett sådant förslag – så varför finns det som ett alternativ?

Att ta beslut baserat på svaren från den här frågan kommer rimligen att bli svårt.

Om jag hade fått bestämma över den här frågan hade den fungerat så här:

  1. Ett antal stadstyper (exempel) beskrivs. Allt från friliggande villor till tät stad med höga hus. (Eller kanske från park till skyskrapor.)
  2. För alla områden i södra staden (Bäcklösa, Ulleråker, norra Sunnersta, etc) väljs en stadstyp.
  3. Webbsidan gör en uppskattning av hur många människor som får plats. Om det är färre än 50.000 förklaras att det politiska uppdraget inte är uppfyllt. (Eventuellt händer samma sak om 30% hyresrätter inte får plats.) ”Om du vill ändra målen måste du vinna ett val först”, kan den svara och samtidigt klargöra ansvarsfördelningen mellan folkvalda och tjänstemän.

Om man sedan även vill ha en tidig medborgardialog i form av möten skulle man kunna använda monopolspelsliknade utplacering av stadstyper på karta som grund för en diskussion.

Inga kommentarer: